Trauma kan een diepgaande impact hebben op ons leven, vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Het is een emotionele of psychologische wond die voortkomt uit schokkende of pijnlijke ervaringen. Of je nu zelf te maken hebt met trauma of iemand wilt ondersteunen, we delen belangrijke informatie en praktische tips om je op weg te helpen naar herstel.
Wat is een trauma?
Een trauma is een vervelende ervaring die iemand diep kan raken en lang kan blijven hangen. Het is eigenlijk een diepgaande psychologische of emotionele wond. Een trauma ontstaat vaak als gevolg van een schokkende of pijnlijke gebeurtenis of ervaring. Het kan komen door iets ergs zoals een ongeluk, verlies van een dierbare of een langdurige, stressvolle situatie.
Door een trauma kan iemand zich lange tijd angstig, verdrietig of gespannen voelen. Sommige mensen herbeleven de nare gebeurtenis in hun hoofd, terwijl anderen juist proberen het te vergeten. Iedereen kan een trauma anders ervaren, en wat voor de één heel erg is, kan voor een ander minder ingrijpend zijn.
De oorzaak van een trauma
Een trauma ontstaat wanneer iemand een gebeurtenis meemaakt die zo heftig of schokkend is dat het moeilijk is om die goed te verwerken. Tijdens zo’n ervaring kan het lichaam in een soort overlevingsmodus schieten, waarbij gevoelens van angst en hulpeloosheid heel sterk zijn. Als de gebeurtenis te groot is om emotioneel te verwerken, kan dit leiden tot blijvende stress en angst, waardoor een trauma ontstaat.
Symptomen van trauma
De symptomen van een trauma kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen zich emotioneel, fysiek of gedragsmatig uiten. Als deze klachten zich voordoen voor een langere periode spreken we van een psychotrauma of Post Traumatische Stressstoornis, kortweg PTSS.
Symptomen van een trauma kunnen heel verschillend zijn, maar vaak komen deze voor:
- Herbelevingen: Iemand kan de nare gebeurtenis steeds opnieuw beleven in gedachten, dromen of flashbacks.
- Vermijding: Mensen proberen situaties, plaatsen of dingen te vermijden die hen aan het trauma herinneren.
- Angst en schrikreacties: Iemand kan snel schrikken of zich constant gespannen en onveilig voelen.
- Slaapproblemen: Moeite met in slaap vallen of nachtmerries hebben.
- Somberheid of prikkelbaarheid: Mensen kunnen zich verdrietig, boos of snel geïrriteerd voelen.
- Concentratieproblemen: Het kan moeilijk zijn om zich te concentreren of helder na te denken.
Tips bij het verwerken van een trauma
Het verwerken van een trauma kan een uitdagend en emotioneel intensief proces zijn. Iedereen gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om, en het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om te helen. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen ondersteunen in dit proces en helpen om je weg naar herstel te vergemakkelijken.
- Zoek steun bij vrienden of familie: Sociale steun is cruciaal bij het herstel van trauma.
- Blijf actief: Lichaamsbeweging kan helpen stress te verminderen en een gevoel van welzijn te bevorderen.
- Ontwikkel routine: Structuur in je dagelijks leven kan helpen een gevoel van normaliteit te herstellen.
- Vermijd alcohol en drugs: Deze kunnen symptomen verergeren en het herstelproces hinderen.
- Neem de tijd: Geef jezelf de tijd die je nodig hebt om te helen. Het is een proces en er is geen ‘juiste’ snelheid.
- Accepteer dat het verwerkingsproces tijd en energie kost
- Zoek professionele hulp: Een therapeut kan helpen bij het verwerken van gevoelens en het herstellen van emotioneel evenwicht.
Trauma verwerken met professionele hulp
Bij Intra Extra weten we dat het verwerken van trauma lastig kan zijn. Professionele hulp biedt de ondersteuning die je nodig hebt. Onze psychologen creëren een veilige ruimte waar je je verhaal kunt delen en je emoties kunt verkennen. We gebruiken effectieve therapieën om je te helpen je trauma te begrijpen en te verwerken, zodat je weer meer plezier in het leven kunt ervaren. Samen werken we aan een betere toekomst voor jou.
Soorten traumabehandeling
Traumaverwerking helpt je om onverwerkt trauma een plek te geven, het te accepteren en er mee om te leren gaan. Het maakt het mogelijk om herinneringen aan het trauma onder ogen te zien en de sterke emoties te verminderen. Afhankelijk van het trauma en de hulpbronnen van de cliënt, kunnen verschillende methoden worden gebruikt, zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Naast EMDR zijn er veel andere technieken. De psycholoog werkt samen met de cliënt om de beste aanpak te kiezen en kan indien nodig doorverwijzen naar andere instanties of gespecialiseerde hulp.
Hulp nodig bij het behandelen van een trauma?
Hulp nodig bij het verwerken van een trauma? Intra-Extra biedt effectieve behandelmethoden aan in onze praktijklocaties in Diest, Herentals, Sint-Truiden, Aarschot en Leuven. Blijf niet met je twijfels en zorgen zitten. Heb je vragen of behoefte aan ondersteuning? Ons team staat klaar om je te helpen!
Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.