De winter komt eraan en ons lichaam maakt zich klaar voor een periode met minder licht en voedsel. Dat is iets heel natuurlijk maar gaat soms gepaard met verhoogde melatonineproductie en overgevoeligheid van hormonen.
Licht is belangrijk en bepaalt het bioritme. Zonder licht is er minder onderscheid tussen dag en nacht en krijgen mensen bvb slaapproblemen. Licht is ook belangrijk voor de aanmaak van de hormonen serotonine en cortisol en door het tekort heeft dat zo zijn effect. Mogelijke symptomen zijn: moeheid, lusteloosheid, concentratieproblemen, een slecht humeur. Je hebt nergens zin in en een lager libido, maar wel meer eetlust – vooral in ongezonde voeding.
Mensen die nu thuis werken verschuiven bijkomend ook vaker hun dag-nachtritme. We blijven bijv. langer slapen of in pyjama zitten waardoor we ‘s avonds ook weer wat langer opblijven. We missen thuis ook meer structuur, sociaal contact en het naar buiten gaan; factoren die een winterdip in de hand kunnen werken.
De winterdip aanpakken doe je zo:
1- Meer licht. Ga dagelijks (op de middag) naar buiten of ga minstens een uur voor een raam of een lichtbak zitten.
2- Probeer meer groenten, fruit en traag verterende suikers te eten ipv te veel snelle koolhydraten (zoetigheden, fast food, pasta) omdat deze voor een energiedip zorgen.
3- Bewegen, bewegen en nog eens bewegen, sporten hoeft niet. Liefst buiten maar ook binnen. Sta eens wat meer op, ga meer de trap op en af, leg de afstandsbediening buiten handbereik etc..
4- Kijk ook naar de positieve dingen in je leven en kijk uit naar plezierige momenten in de nabije toekomst. Overdenk op het einde van de dag even wat je die dag deed waar je tevreden over kan zijn of waar je dankbaar voor kan zijn. Door een positieve en dankbare stemming wapen je jezelf tegen de dip.
Het zijn misschien kleine stapjes maar vele kleintjes kunnen ook een heel verschil maken . Succes.